torstai 24. huhtikuuta 2014

Netta kilpatokokurssilla

Ilmoitin Netan Hiiden haukkujen kilpatokokurssille. Kyllähän minä itseksenikin osaisin tokoliikkeet Netalle opettaa, mutta toivon saavani kurssilta vähän potkua treenaamiseen ja lisäksi erilaisia tapoja opettaa eri liikkeet. Sitä on jotenkin niin jumissa niissä tavoissa, millä on aiemmat koirat opettanut.
Kurssi alkoi tiistaina. Ekalla kerralla kouluttajana oli Hanna ja aiheena luoksetulo. Luoksetulo pilkottiin tietenkin heti aluksi osiin (tämän olen kyllä unohtanut lähes kokonaan luoksetulon kohdalla). Aluksi tehtiin vauhdikkaat pentuluoksetulot. Seuraavalla kierroksella palkattiin paikalla pysymisestä eli koira jätettiin istumaan, käveltiin pois koiran luota, käännyttiin ja palattiin takaisin koiran viereen palkkaamaan. Heti perään tehtiin uusi jättö, mutta tällä kertaa koira kutsuttiin luokse, kun selkä oli vielä koiraan päin. Netta ei tajunnut lähteä ekalla käskyllä. Tässä huomaa taas sen, että treenaan ihan liikaa kaavamaisesti kokonaisia liikkeitä ja koirat on ihan ihmeissään, kun rutiineja rikotaan. Tämän harjoituksen ideana on, että koira jäisi odottamaan luoksetulokäskyä valppaammassa mielentilassa, kun kutsu voi tulla milloin vain.
Sitten Hanna kertoi erilaisia tapoja kouluttaa luoksetulon pysähdyksiä. Näitä on mm. kierrättäminen, takapalkka, takapalkka "ihmisellä" ja peräänlähdöt. Näistä olen Niilon kanssa kokeillut lähinnä takapalkkaa ja kierrättämistä. Netan kanssa ei ole pysäytyksiä vielä harjoiteltu, mutta kyllähän niitä kannattaisi jo alkaa tekemään ihan erillään varsinaisesta luoksetulosta. Täytyy opettaa se ensin kiertämään. Niilolla ei oikein tuo takapalkka missään vaiheessa toiminut, vaan se jäi jumittamaan palkkaan. Niilo on sen sijaan kestänyt aika paljon ihan koemaista luoksetulotreeniä ilman ennakointia, joten sen kanssa ei ole joutunut keksimään eri tapoja pysäytysten harjoitteluun. Tosin tällä hetkellä stopit on niin huonossa jamassa, että jotain täytyy keksiä.
Kokeilimme käytännössä tuota takapalkkaa ihmisellä. Käytännössä koiraa juoksutettiin ohjaajan ja kouluttajan välillä. Molemmilla tulisi olla samanarvoinen palkka. Jossain kohtaa ohjaaja kutsuu koiraa ja kesken luoksetulon antaa pysäytys- ja vapautuskäskyn, jolloin kouluttaja kutsuu koiraa ja palkkaa koiran. Tällöin palkka tulee koiran takaa. Netan kanssa harjoitus ei oikein onnistunut ja se johtui mielestäni kahdesta syystä. Ensinnäkin otin mukaan uuden käskyn "tule", jota olen käyttänyt Niilolla silloin kuin voi tulla pysäytys ("sivulle" tarkoittaa meillä aina suoraan sivulle tuloa). Netalla tule-käskyä ei siis oltu aiemmin käytetty. Toiseksi minulla oli mukana vain yksi fleecepatukka, jolla yleensä palkkaan Nettaa ja se oli harjoituksessa Hannalla. Netta ei siis halunnut/tajunnut lähteä Hannan luota mihinkään.
Netan kanssa aion kokeilla myös peräänlähtöjä eli koira kutsutaan samaan aikaan kuin itse kulkee poispäin koirasta. Sitten nopea käännös yhdistettynä pysäytyskäskyyn. Alkuun tässä saa olla reipas vartaloapu mukana.
Viimeiseksi tehtiin vielä lyhyt paikalla istuminen, joka sujui Netalta ihan hyvin. Vaikeinta Netalle tuntuu olevan tällä hetkellä perusasennossa odottaminen (alkaa hyppiä ja kerjätä palkkaa) ja viereen palaaminen. Silloin on jo odotukset palkasta niin korkealla, ettei meinaa malttaa odottaa. Kurssi jatkuu taas ensi tiistaina. Sitä ennen täytynee etsiä toinenkin fleecepatukka jostain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti