sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Sunnuntain treenit osa 1

Harvinaista herkkua, että tänään on tiedossa kahden eri lajin treenit samana päivänä. Aamu alkoi taipparitreeneillä Arjan luona. Eino oli mukana treenaamassa ja köllötteli/torkkui valtaosan aikaa ihan rauhallisesti vaunuissa. Treenasimme riistalla. Arja oli sulattanut pari varista, lokin ja kanin.
Ensin näytettiin riistoja Raksulle ja tehtiin sille hakuruutu. Sitten oli Netan vuoro. Halusin, että treeni tehdään tällä kertaa näin päin, jotta metsässä olisi valmiiksi koiran hajuja, kun Netta lähtee töihin. Netalle tehtiin aluksi helpot ykkösmarkkeeraukset riistalla. Variksen kanssa kaikki sujui hyvin, mutta lokkia piti ensin vähän ihmetellä. Netta on viimeksi nähnyt lokin joskus pentuna.
Sitten Arja meni tekemään Netalle hakuruudun ja sillä välin me tutustuimme kaniin. Kani oli jo parhaat päivänsä nähnyt ja haju oli melkoinen. Aluksi Netta menikin vain tökkimään kania ja alkoi sitten nyppimään sitä. Jouduin torumaan, jolloin tyttö otti nokkiinsa ja korvat meni luimuun. Uusintalähetyksellä se meni kanin luo, vilkaisi ja jatkoi ohi. Ajatteli varmaan, ettei siihen saa koskea. Vihelsin takaisinpäin ja nyt Netan pysähtyessä kanin kohdalla kehuin heti. Netta nappasikin sitten kanin suuhunsa ja palautti käteen minun kehuessa vuolaasti.
Hakuruudussa oli kaksi varista ja lokki. Netta haki ensin kauimmaisen riistan eli lokin. Nyt sen kantaminen sujui jo ihan ongelmitta. Seuraavan riistan etsiminen kesti ihmeen kauan, mutten halua kutsua Nettaa tyhjänä takaisin, ellei ole pakko ja löytyihän se riista sieltä, kun vaan antoi rauhassa etsiä. Viimeinen riista löytyikin taas jo nopeammin.
Lopuksi Netalle tehtiin laahausjälki kanilla. Netta ei nähnyt varsinaista jäljen vetoa, mutta näki kyllä, kun Arja jäi metsään meidän poistuessa hetkeksi paikalta. Netta kävikin aika kuumana (piippasi) odotellessa. Siirtyessämme jäljen alkuun Netta osasi heti paikallistaa jäljen alun ja laittoi kuononsa maahan. Se eteni ehkä noin 10m maavainuisesti. Sitten nousi nenä ylös ja se lähti selvästi jäljen suunnasta viistoon. Hetken päästä kani oli kuitenkin minulla kädessä eli tosi nopeasti ja pääosin ilmavainuisesti se selvitti jäljen. Tämä oli toinen Netalle tehty laahausjälki. Seuraavalla kerralla täytyy tehdä jälki vielä enemmän sokkona (ettei edes näe kenenkään menevän/jäävän metsään) ja pidemmänkin jäljen uskaltaa jo tehdä. Tämäkin oli kyllä varmaan lähellä taipparijäljen pituutta. Hyvä treeni kaiken kaikkiaan ja illalla sitten vielä tokoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti